Ranka Vladić

EnglishGermanSerbian

Ciste na dojkama kao rukom odnesene – Dušica Čpajak

Zbog hormonalnog poremećaja moja četrnaestogodišnja kćerka imala je problema sa cistama. Zahvaljujući terapiji travarke Ranke, problem je rešen za šest meseci", priča Dušica.
ciste-na-dojkama
Dušica Čpajak

Mlečne žlezde sačinjene su iz režnjeva, kanalića, vezivnog tkiva, limfnih čvorova, mišića i masnog tkiva, a od puberteta do menopauze prolaze kroz više prirodnih faza i promena. Uobičajene pojave u dojkama koje obiuhvataju otvrdline i bol i sekreciju iz bradavica, uglavnom su dobroćudne i prate menstrualni ciklus. Ponekad se desi i da veoma mlade devojke imaju problema sa dojkama. Četrnaestogodišnja Nikolina, kćerka naše čitateljke Dušice Čapljak, zbog hormonalnog disbalansa dobila je upalu dojkipraćenu pojavom cista, a pomoću biljne terapije travarke Ranke Vladić, uspela je da reguliše ciklus i nastavi normalan rast i razvoj.

ŠTA SU CISTE?

Ciste su šupljine ispunjene tečnošću koja može biti prozirna, mlečna, krvava i smeđa. Ponekad mogu da se napipaju, posebno ako su smeštene blizu površine kože ili su veće od jednog centimetra. U dubljim slojevima, posebno ako se radi o većim dojkama, najčešće ih nije moguće napipati. Za otklanjanje bola u slučaju većih cista, lekar tankom iglom buši opnu i izvlači tečnost koja se nakon toga šalje na citološku analizu. Doktor konstatuje boju i količinu tečnosti, prati stanje i nadgleda da li se cista vratila. Ukoliko je tečnost krvava, smeđa ili mutna i ako se cista ponovo javi 12 nedelja nakon pražnjenja, odstranjuje se hirurški budući da, iako retko, postoji opasnost da se na zidu ciste razvije maligni tumor.