Ranka Vladić

EnglishGermanSerbian

Čudesna terapija travarke iz Bijeljine

Milenku Grubaru (65) iz Štutgarta lekari su pre osam godina ustanovili hronično opstruktivno oboljenje pluća u četvrtom stadijumu (emfizem). Iz godine u godinu zdravstveno stanje mu se pogoršavalo, a poslednje tri godine je morao svaki dan da uzima dnevnu dozu od 3.000 mg antibiotika kako bi mogao da funkcioniše.

Gušio ga je šlajm i svak aprehlada je pogoršavala stanje. Obraćao se na više lekarskih adresa u Štutgartu i umesto da mu bude bolje, postajalo je sve gore. Preko dnevnog lista “Vesti” je saznao za travarku Ranku Vladić iz Bijeljine, koju je posetio maja meseca ove godine.

NJena ordinacija je na prvom spratu. Ja nisam mogao da se krećem i taj prvi sprat mi je bio toliko daleko da sam morao da se popnem liftom. Gušio sam se i mislio sam da izlaza nema. Jedva sam disao i mučio me je i hronični bronhitis – kaže Milenko.

Funkcija pluća mu je bila između 30 i 50 posto, a pri tom se njegova terapija pored antibiotika sastojala i od kortizona. Imao je povišen pritisak, kao i povišen holesterol. Iako je ostavio cigarete, stanje se nije poboljšavalo. Travarka Ranka mu je dala tromesečnu terapiju uz komentar da se ona mora produžiti je je više od polovine njegovih pluća nepovratno uništeno (kao krečana), bez funkcije!
Nakon mesec dana uzimanja terapija pozvao sam Ranku i rekao joj da mi nije bolje. Ona mi je objasnila da je moja terapija spora, ali temeljna, da deluje polako, na daleke staze”. I tako je i bilo.
Ubeđivala me je da ne smem da prestanem sa terapijom. Od tada iz dana u dan bivalo mi je sve bolje, primenjivao sam ne samo čajeve koje sam dobio od nje, već sam i promenio način ishrane, počeo sam da jedem više voća i povrća. Već krajem avgusta sam moga da prepešačim pet kilometara, danas bez problema pešačim i preko sedam. Počeo sam da vozim bicikl, normalno da dišem. Ostavio sam lekove još od prvog dana terapije i sada se osećam kao nov. Preventive radi nastavio sam terapiju još tri meseca. Naredne godine imam u planu da posetim lekare na Vojno-medicinskom institutu u Beogradu i da čujem njihovo mišljenje. Sa Rankom sam prezadovoljan i svima bih je preporučio. Dosta mi je lekara šarlatana, imali smo mi puno posla u našoj kući sa njima. Meni je supruga umrla od raka, kamo lepe sreće da sam tada znao za Ranku – možda bi danas bila pored mene – priča penzioner Milenko, koji uživa u životu i dodaje :
Mene je Ranka spasila i hvala joj na tome. Od početka me nije lagala, rekla je da će sve pokušati i kakve rezultate očekuje. Nije bila kao ostali koji su obećavali kule i gradove, uzimali pare i nikakvog napretka nije bilo -preneo je svoje iskustvo Milenko Grubar iz Štutgarta.