Ranka Vladić

EnglishGermanSerbian

Ispovijest Marijana Končalovića iz Adelejda u Australiji

Moji problemi su počeli u avgustu 2012, kad sam osetio blago tupi bol u predelu gornjeg dela stomaka,u pratnji sa tim bolovima imao sam mučnine,nadutost,taman urin i svetlo sivo-belu stolicu.

   Nakon par dana posetio sam svog doktora, on mi je dao tablete za bolove i da uradim test na heliko bakterije. Uradio sam taj test koji se vratio pozitivan sa velikim brojem bakterija, nakon čega mi je doktor propisao 3 vrste antibiotika protiv bakterija. To sam sve popio i ponovio test posle 2 meseca. Na sledećem testu sve je bilo čisto, bez bakterija, ali nažalost mojim simptomima nije bio kraj. Doktor me je poslao da uradim kolonoskopiju creva u martu 2013. godine.

   Uradio sam i to i rezultati su se vratili dobri, bez ikakvih abnormalnosti,sve je bilo u redu.

Krajem marta 2013. počeo sam da gubim kilažu, moja početna kilaza je bila 106 kg, da bih krajem marta imao 102 kg. Imao sam normalan apetit, sve sam jeo, a kile su nestajale. Ponovo sam otišao kod doktora, ispričao mu sve i doktor je odlučio da me pošalje na endoskopiju želuca.

 

   Moji bolovi su bili sve jači i jači, imao sam konstantne mučnine,povraćanje i nadutost. U aprilu 2013. uradio sam endoskopiju želuca i kompletnu krvnu sliku,svi nalazi su se vratili u redu, sa želucem nije bilo nikakvih problema. Moja kilaža i dalje je padala, krajem maja 2013. je bila 99 kg. Doktor je odlučio da me pošalje na utrazvuk, uradio sam kompletan pregled abdomena.

   Nalaze ultrazvuka sam dobio početkom juna 2013. i nažalost vratili su se loši,nalazi su pokazali da imam nedefinisanu masu na glavi pankreasa veličine 4 x 4.25cm. Ostali organi su bili u redu. Hitno sam bio zakazan na CT da se tačno utvrdi. Nažalost, i rezultati skenera su potvrdili da imam tumor na glavi pankreasa. Posle 7 dana sam požutio, osećao sam mučninu,bolovi su bili sve jači, i jači, hitno sam prebačen u bolnicu gde su mi ustanovili da sam dobio žuticu. Hitno su mi urađeni svi nalazi krvi, tumor markeri, test urina, sve što je bilo potrebno. Svi nalazi su došli loši i ukazivali su na tumor pankreasa.

   Urađena mi je endoskopija i biopsija sa glave pankreasa da se utvrdi vrsta tumora. Nalazi su potvrdili da se radi o adenokarcinomu na glavi pankreasa.

   Doktor je otvoreno seo sa mnom i mojom porodicom i rekao mi istinu: “Nažalost, ne mogu da Vas operišem”, rekao je doktor, “jer se vaš tumor nalazi blizu portalne vene i hepatic vene”.

Nisam imao nikakve šanse za operaciju, svi hirurzi su me odbili. Jedina šansa za produžetak mi je ostala da idem na hemo i radio terapije. Meni je iznenada pozlilo, moji žučni kanali su se začepili ,od čega je i nastala žutica. Hitno mi je bio ugrađen stent, koji je pomogao u pročišċavanju kanala. Posle 5 dana dobio sam neizdrživi svrabež po celom telu koji je trajao 3 nedelje. Uzrok toga je žutica i povišenje bilirubina. Došao sam kući iz bolnice, moja kilaža je pala na 94kg, bolovi su se malo smirili,ali ja sam se oseċao loše.

   Početkom jula 2013. video sam onkologa koji mi je rekao da ne mogu biti operisan i da je hirurg moj slučaj prepustio njemu, onkologu. Onkolog je tražio da uradim nove testove krvi i tumor marker CA 19.9. Rezultati tumor markera su se vratili loši 240 U/ml, tj. bili su veoma visoki. Onkolog me je hitno zakazao na hemoterapije 2 ciklusa, 8 nedelja (2 meseca). Počeo sam ići na hemoterapije. Bilo je strašno,svakodnevne mučnine, povraċanje,proliv, visoka temperatura,izgubio sam apetit. Tako sam se mučio 2 meseca. Posle 2 meseca uradio sam CT, tumor je i dalje bio na glavi pankreasa, a tumor markeri se ništa nisu smanjili. Doktor je odlučio da ponovim hemoterapiju još 2 cilusa, 8 nedelja. To je bilo strašno. Izgubio sam dodatno kilažu, simptomi su još bili gori, da bi nakon 14te hemoterapije nastao novi problem – vene su mi skroz bile uništene, više mi nisu mogli pronaċi venu. Vene su doživele kolaps. Posle hemoterapije više mi se nije mogao izvaditi ni običan nalaz krvi,jer ni iz jedne vene se više nije mogla izvaditi krv. Posle završenog poslednjeg ciklusa i 16te hemoterapije ponovio sam CT. Tumor je i dalje bio tu, čak uvećan za 1.5 cm. Na svu sreċu i dalje je stajao samo na glavi pankreasa,bez metastaza. Onkolog je odlučio da mi da još 2 ciklusa još naredna 2 meseca. To je bilo strašno, ja sam se oseċao veoma loše. Temperatura mi je konstantno bila visoka,a kilaža mi je pala na 86kg, ništa više nisam mogao jesti. U ustima sam imao ukus metala. Posle završene 24te hemoterapije urađen je i treċi CT, na kome se tumor takođe nije smanjio. Na svu sreću nije se raširio i metastazirao na druge organe. Onkolog je odlučio da moram videti radioterapeuta da mi propiše svoj tretman. Propisano mi je 40 radio terapija. Išao sam svaki dan na radijaciju 40 dana, koža u predelu pankreasa mi je izgorela, imao sam nezaustavljiv proliv. To je bilo užasno, jako sam loše podnosio te terapije. Na svu sreću bio sam ipak toliko jak da sve izdržim.

   Ukupno sam proveo 6 meseci na hemoterapijama i 2 meseca na radioterapijama. Svi doktori su mi govorili da će sve ovo pomoċi da se moj tumor ne širi na druge organe, ali da se neċe uništiti. Moja kilaža je pala na 78 kg, ukupno sam izgubio 28 kg.

   Doktori su odlučili da 2 meseca provedem bez terapija da se malo organizam odmori. Nisam imao mira – sve stoji, a ja se loše osećam.

   Ja i moja porodica svima smo govorili od čega bolujem, u nadi da ću možda pronaċi negde svoj spas i lek. Svaki dan kupujemo novine Vesti koje izlaze za Australiju. I, jednog dana je moja supruga u novinama pronašla članak u kojem piše “‘Pobeđen tumor pankreasa”. Odmah smo sve pročitali i videli da je taj čovek imao tumor na glavi pankreasa kao i ja, ali da se izlečio i da više nema tumor. A izlečio se uz pomoć Ranke Vladiċ. Moja ċerka je pronašla broj telefona gospođe Ranke Vladiċ i kontaktirala je odmah. Moja ċerka je ispričala sve, od čega bolujem i koje sam tretmane imao.

   Gospođa Ranka Vladiċ je pažljivo saslušala moj problem sa kojim se trenutno borim i ponudila se da mi pomogne. Poslala mi je u Australiju svoje posebno pripremljene čajeve. Takođe sam dobio uputstvo od nje za dodatne, prateće, eliksire. Redovno svako veče stavljam obloge od gline u predelu pankreasa, pijem prirodne vitamine i minerale po njenoj preporuci i jedem određenu hranu koju mi je ona preporučila. Strogo se pridržavam svega i primenjujem samo njenu terapiju već 2.5 meseca.

   Kako sam počeo da pijem njene čajeve i primenjujem njenu terapiju, u potpunosti sam drugi čovek – za samo 2 meseca ja se osećam dobro, više nemam bolove,moja kilaža počela je da se vraća, dobio sam 4 kg za 2 meseca,boja mog urina se vratila u normalu, više nije tamno-smeđa, sad je normalno žute boje. Više nisam bledo-žut, dobio sam crvenu boju u licu, dobio sam snagu, mogu da hodam kao da nisam bolestan,imam odličan apetit,ponovo vozim auto,više nemam mučnine,jednom rečju, ja se osećam dobro.

   Doktor mi je zakazao kontrolu, CT, nalaze krvi i tumor markere. Moj doktor ne zna da primenjujem Rankinu terapiju. Odlučio sam da ćutim dok ne vidim poslednje nalaze. Uradio sam te sve nalaze tačno 2 meseca posle Rankine terapije. Došao sam na kontrolu, a doktor mi je prvi put, posle godinu dana, otkako bolujem od tumora pankreasa rekao da su moji rezultati dobri,moji nalazi krvi su odlični,tumor markeri CA 19.9 su mi 18. Smanjili su se i vraćaju se u normalu, sa 290 spali su na 18. CT je pokazao da se moj tumor na glavi pankreasa počeo smanjivati. Posle 2 meseca Rankine terpije moj tumor se smanjio 2 centimetra. Ja sam presrećan čovek, a moj doktor je ostao bez reči jer mi je davao par meseci života,a ja sam prešao već godinu dana. Doktor mi je samo rekao: “Ovo je nemoguċe! Šta god da se desilo i da ste radili, nastavite tako”.

   Ne znam šta da kažem nego Božije čudo i moċ terapije Ranke Vladiċ. Ja nastavljam sa njenom terapijom i dalje, koliko je god potrebno i verujem, kad završim poslednju terapiju, da ću biti u potpunosti zdrav čovek. Moj sledeċi CT je zakazan za mesec jul 2014.

   Svoju tužnu priču privodim kraju sa veselim završetkom i poručujem svim bolesnicima: “Nikad ne gubite nadu, verujte u sebe, Boga i Ranku Vladiċ. Nemojte se nikad predavati i ako vam kažu da je kraj, verujte da tad nije kraj. Morate biti uporni, smireni, misliti pozitivno i imati veliku volju da se izlečite i borite sa opakom bolešċu.”.

Sa poštovanjem,

Marijan Končalović