Ranka Vladić

EnglishGermanSerbian

Snežana Aćić, računovođa iz Bačke Palanke, uz pomoć čuvene fitoterapeutkinje, ostvarila svoj najveći san

Posle 18 godina postala sam mama

U periodu od 2000. do 2012. bračni par Aćić išao je na šest vantelesnih oplodnji, a poslednja u nizu bila je u Pragu. Svi lekarski nalazi pokazivali su da su od začeća sve dalje, ali oni su se, na kraju, obratili na pravu adresu

Da li možete da zamislite sreću od koje se leti, od koje ceo svet izgleda kao ružičasto polje, od koje se plače uz najveći osmeh na svetu? Tu sreću sam ja osetila kada sam, posle 18 godine teške borbe, rodila sina Dušana – u dahu nam je, na početku svoje ispovesti, ispričala 44-godišnja Snežana Aćić, računovođa iz Bačke Palanke.

 

Sada dok uspavljuje jedanaestomesečnog sina seća se dana kada je svoj težak, gotovo beznadežan problem poverila Ranki Vladić, čuvenoj fitoterapeutkinji iz Bijeljine. Već je bila izgubila svaku nadu da joj išta može pomoći, a tada 9. aprila 2014, kada se obratila Ranki, promenio joj se život.

– Veoma sam ponosna što sam Snežani pomogla da se ostvari kao majka, i to posle svega što je prošla. Kada sam joj prepisala terapiju i kada je od mene krenula u još jednu bitku ispratila sam je rečima:”Javite mi se sa lepim vestima!”- seća se tih sudbonosnih trenutaka čuvena fitoterapeutkinja.  

Tako je i bilo. Snežana je Ranku nazvala početkom leta 2014. i ponosno rekla: “ Rekli ste mi da se javim dobrim povodom i, evo, javljam se! Trudna sam!”

– Da budem iskrena, nisam znala tada o kojoj Snežani se radi – priznaje gospođa Vladić i nastavlja: – Mirno sam primila tu vest, jer ih primam svakodnevno, ali kad sam, posle završenog razgovora pogledala u njen dosije, obradovala sam se puno! Ostala je trudna žena kod koje su šanse za začeće bile u promilima!”

Žene sa svojim ginekološkim tegobama bile su i ostale najbrojniji Rankini pacijenti. Pored neplodnosti, ona uspešno rešava i probleme policističnih jajnika, miome, ciste u dojkama, ciste na jajnicima (vodene, endometrioze, dermoidne, sluzave…). Mnogim ženama olakšala je rani klimaks, zaustavila obilna i produžena krvarenja, kao što je uspela i da sanira promene na grliću materice (izazvane bakterijama, gljivicama ili HPV-om).

Iako su bolesti reproduktivnih organa, posebno regulisanje hormonskog statusa i uklanjanje steriliteta njena uža specijalnost, Ranka Vladić se hrabro hvata u koštac i sa najtežim oboljenjima, kao što su kancer jetre, pankreasa, prostate, pluća.   

– Za mene su posebne one pobede kada zajedno sa pacijentom uspem da prebrodim bolesti za koje ni sama nisam sigurna da mogu da se pobede – konstatuje Ranka.

 Tu neopisivu radost pobede osetila je i Snežana Aćić-

– Pre gotovo 20 godina, 1997. i 1999. godina imala sam dve vanmaterične trudnoće. Prvi put plod je laparaskopski očišćen i jajovod nije diran, ali drugi put desni jajovod je pukao i morao je da se odstrani, levi jajovod je bio zapušan, a levi jajnik potpuno atrofirao – priča gospođa Aćić.

Tokom narednih 12 godina, u periodu od 2000. do 2012. bračni par Aćić išao je na šest vantelesnih oplodnji. Poslednja u nizu bila je u Pragu.

– Posle te poslednje stimulacije nije bilo folikula (AMH vrlo nizak) i lekari su predložili donaciju jajne ćelije. Endometrijum je bio tanak, ciklusi su dolazili od 28. do 45. dana što je značilo da sam duboko ušla u perimenopauzu. Uz to, ciklusi su bili i vrlo oskudni.

Kontrole kod lekara, ističe Snežana, pokazivale su da endometrijum postaje sve tanji. Povišen prolaktin i mikroprolaktin na hipofizi dijagnostikovani su još 2000. godine.

– Samo jedan od navedenih razloga bio je težak, a kod mene se udružilo mnogo toga da se nikad ne ostvarim kao majka – sa dubokim uzdahom, ali sada i sa olakšanjem konstatuje ova srećna žena i nastavlja: – Kad je AMH nizak ničim se ne može povećati jer je to broj jajnih ćelija koje devojčica ponese na rođenju i koji se vremenom potroši!

Ali, Snežana se obratila na pravu adresu jer Ranka već godinama uči i savladava metodu “kako ni iz čega napraviti nešto”.

– Dala sam joj terapiju s ciljem da, ako ikako možemo, pokrenemo neki zakržljali folikul do njegovog zrenja i da Snežana ponovo ode na VTO jer za prirodnu oplodnju nije bilo šanse zbog jednog odstranjenog i drugog zapušenog jajovoda.

Ustvari, dala sam sve da je pripremim za VTO i da pripremim endokrini sistem za vantelesnu oplodnju.”

Posle samo tri meseca primene Rankine terapije, uz čajeve i suplemente, hormonski status gospođe Adžić bio je u balansu i vantelesna oplodnja joj je, posle 18 godina neuspešnih pokušaja da zatrudni, uspela. 

– Ne umem da opišem zahvalnost koju osećam prema Ranki. Verujte, osećam se kao da sam se i ja ponovo rodila. Toliko grča, neprospavanih noći, suza, bola i tuge je iza mene – ističe Snežana Aćić i dodaje: – Ne postoje reči kojima mogu da opišem svoju radost kada sam pre 11 meseci carskim rezom rodila Dušana koga sam dojila do pre dva meseca. Sada mi je ceo život dobio smisao. Moja želja i upornost bili su toliko jaki da su, valjda, morali da dobiju srećan kraj. Hvala Ranki što mi je pomogla da sad u rukama držim mog anđela. Hvala joj za novi život.