Ranka Vladić

EnglishGermanSerbian
ambalaza

Bez sujete i sa vjerom u bilje doktorka potražila Rankinu pomoć i u petoj deceniji rodila

Da nije bilo Ranke i njene terapije, ne bih rodila drugo dete

Neverica okoline nije sprečila dr Biljanu Džodžo, lekarku iz Dubrovnika da koristi alternativnu terapiju i ispuni sebi veliku želju

Predrasuda je, ako neko misli, da se za pomoć pravim znalcima u poznavanju lekovitog bilja javljaju samo oni neuki i lakoverni, Naprotiv. Na vrata Ranke Vladić kucaju i oni najobrazovaniji i najupućeniji. Kada nevolja dođe po svoje, traži se onaj ko stvarno može da pomogne, da ublaži, da isceli. Baš takva je Ranka. Predana svakom pacijentu prati tok ozdravljenja u svakom trenutku.

– Svaki čaj spravljam prema pojedinačnom slučaju tako da je neophodan direktan kontakt sa osobom koja želi da počne sa terapijom. Svačiji organizam je poseban, pa samim tim zahteva i posebnu terapiju – ističe naša čuvena fitoterapeutkinja.

Zbog tog posvećenog odnosa i rezultata koje postiže, Ranka često doživi ono što vrlo retko, bar javno, može da se čuje – da lekari slušaju i primenjuju savete travara.

Tako je dr Biljana Džodžo iz Dubrovnika, specijalista školske i adolescentne medicine, bez sujete i sa ogromnom verom pozvala Ranku Vladić tražeći pomoć.

– Imala sam 39 godina i pet meseci kada sam rodila prvo dete, dečaka. Dogodilo se to baš u vreme kada sam htela. Bez obzira na godine, planirala sam još jedno dete, s tim što sam smatrala da treba da prođe dve do tri godine da bih se i drugi put ostvarila kao majka. Ipak, ništa nije išlo kako sam planirala – priča Biljana.

Dr Džodžo je Ranku i njenu R terapiju zapazila i pre nego što joj je njena pomoć bila potrebna. U jednom časopisu, dok je putovala iz Dubrovnika preko Trebinja do Beograda, još daleke 2007. godine zapazila je tekst o ovoj čuvenoj travarki i priču o čudesnom isceljenju raka dojke. Međutim, dr Džodžo je, vremenom, zaboravila na ženu čiji je rad tada zaintrigirao.

– Verovala sam mom ginekologu, iako su mi ciklusi bili neredovni. Vreme je prolazilo i prijatelj mi je tada predložio: „Pozovi Ranku“. Setila sam se da sam već čula za nju i nisam oklevala – ističe dr Biljana i nastavlja:

– Odmah me je Ranka ohrabrila rekavši da nisam težak slučaj, bez obzira što su ciklusi bili skraćeni. Bila je uverena da ću ostati trudna. Iako su doze nekih suplemenata, meni kao lekaru, delovale prevelike, Ranka je bila toliko uverljiva, čak više od mnogih profesora, da sam je ja poslušala. Kada mi je stigao paket, tretman za šest meseci, moja majka me je gledala „bledo“. Niko u mojoj okolini nije mogao da veruje da lekar poručuje terapiju od travara.

Kada je počela da pije čajeve, dr Džodžo je već posle sedam do deset dana osetila promene u genitalnom traktu.

– Reproduktivni sistem je reagovao, prosto živnuo. Bila sam uverena da će se trudnoća desiti. I desila se – posle samo dva meseca terapije – dodaje naša sagovornica.

Te zime kada je drugi put zatrudnela, dr Džodžo je radila u Hitnoj pomoći i kaže, nije se ni zakašljala. Trudnoću je lako i lepo nosila i rodila je zdravu devojčicu.

– Da nije bilo Ranke i njene terapije, ne bih rodila drugo dete. Zamislite koliko sam joj zahvalna. Kao lekar tvrdim da bi Ranku trebalo „iskoristiti“ da olakša priču i skrati mnoge borbe za potomstvo. Ipak, predrasude postoje. Neke moje prijateljice, iako znaju za moj uspeh i čudo koje mi se dogodilo, ni posle neuspelih vantelesnih oplodnji nisu htele da probaju R terapiju. Ali, ko ne proba, ne može da veruje. Svaka čast iskrenoj i posebnoj ženi Ranki Vladić koja je ulepšala živote nas hrabrih koji smo joj verovali.