Ranka Vladić

EnglishGermanSerbian

Teška bolest je obuzdana

Dramatična ispovijest Beograđanke.

Dragana Slavković iz Beograda izborila se sa najtežim dijagnozama i sada se osjeća odlično zahvaljujući biljnoj terapiji Ranke Vladić.

Od suza do nade, od odustajanja do odluke: „ne, ja neću da umrem,“ Svakodnevno, već dvadeset godina, Ranka Vladić, poznata fitoterapeutkinja iz Bijeljine, svjedok je životnih borbi svojih pacijenata. Nerijetko i važan učesnik njihovih pobjeda.

Čini se da poslije prvog razgovora sa čuvenom travarkom, svi njeni pacijenti, čak i oni skeptični prema fitoterapiji i alternativnim metodama, vraćaju vjeru u ozdravljenje.

Karcinom debelog crijeva sa metastazama nije se vratio

Dragana

– To je najvažniji korak – ne predati se i ne miriti se sa problemima, već vjerovati da postoji rješenje. Priroda je dala rješenje – ističe Ranka.

Regulisanje hormonskog statusa je Rankina najuža specijalnost, bilo da se radi o bolestima reproduktivnih organa žena i uklanjanju steriliteta, ili problemima sa tiroidom i drugim hormonskim poremećajima. Ipak, vrijedna fitoterapeutkinja se vrlo hrabro upušta u koštac i sa najtežim oboljenjima kao što su kancer pankreasa, jetre, debelog crijeva, prostate… Njena R terapija se u mnogim takvim slučajevima pokazala veoma efikasnom.

Bez štetnih efekata i bilo kakvih kontraindikacija dešavala su se i još uvijek se dešavaju “čuda”, kako to medicina naziva.

– Srećna sam jer sam mnoge usrećila. Sve moćne recepture otkrila sam sama tako što sam duboko ušla u tajne ljekovitog bilja i shvatila suštinu iscjeljenja – konstatuje uvijek ljubazna gospođa Vladić.

„Neću da umrem“, obećala je i Dragana Slavković iz Beograda sebi, svojoj bebi, mužu, roditeljima i bratu kada joj je, krajem marta 2018. godine, u 32. godini života, otkriven kancer debelog creva u IV-a stadijumu sa metastazama na jetri i trbušnoj maramici. Njena beba je tada imala nepunih deset mjeseci.

– Sama sam napipala izraslinu na stomaku znatno ranije od uspostavljene dijagnoze, ali kada sam se požalila ginekologu, nije mario na moje upozorenje objašnjavajući da je „to priraslica od carskog reza.“ Moje naglo mršavljenje svi oko mene pravdali su umorom zbog dojenja i nespavanja. Riješila sam da presiječem i da privatno odem da se pregledam. Na čuđenje ljekara, počela sam da plačem i prije nego što je pregled počeo. Predosećala sam najgore – priča ova mlada, hrabra žena.

Doktori su Draganu, odmah poslije prvog ultrazvuka, poslali da uradi magnetnu rezonancu, a kumi koja radi u Urgentnom centru odmah je poslala nalaze.

– Imala sam sreću na naletim na dobrog radiologa koji je odmah uočio problem. Dijagnoza je bila teška, najteža – kancer debelog creva u IV-a stadijumu sa metastazama na jetri i trbušnoj maramici. Odmah sam operisana. Uklonjena mi je trbušna maramica, 20 centimetara debelog crijeva i maligno tkivo sa jetre – sjeća se Dragana.

Hemoterapiju je teško podnijela. Na kraju sedmog ciklusa osjećala se mnogo loše, stalno je povraćala. Prvi put je pomislila da neće moći da izdrži, da preživi.

– Radiolog u Urgentnom centru rekao mi je da sam doživjela hormonski „kurcšlus“ i da se pojavila cista na jajniku. Opet mi je urađen magnet i skener i 2019. godine opet sam operisana. Ovaj put mi je izvađena materica i jajnici, uvedena sam u vještački klimaks. Krvna slika mi je bila očajna – konstatuje naša sagovornica i dodaje: – Tada sam dobila i grozan histopatološki nalaz gdje su se ponovo vidjele promjene na debelom i tankom crijevu i na jetri, mada se te promjene nisu vidjele na skeneru. I danas sumnjam da je taj nalaz bio ispravan. U junu 2019. otkrivena mi još jedna mala promjena u mezenterijumu. Predložena je operacija ili hemoterapija, ali ja više nikada ne bih otišla na hemoterapiju.

Sve što joj se dešavalo, navelo je Draganu da posluša svoju baku koja živi u Francuskoj i koja joj je, čim joj je uspostavljena prva dijagnoza, preporučila da zove čuvenu fitoterapeutkinju Ranku Vladić.

– U maju 2019. godine stupila sam u kontakt sa Rankom i počela da primjenjujem njenu terapiju. Pored čajeva i velike doze suplemenata (kurkume, soda bikarbone, mleča, propolisa…) po njenim uputstvima, počela sam zdravije i da se hranim. Izbacila sam meso, jedem uglavnom biljnu i to vrlo često prijesnu hranu. Vitamine D i B12 uzimam svakodnevno.

Od kada pije Rankinu terapiju Dragana se, kako kaže, osjeća mnogo bolje. Posle tri mjeseca, prestali su valunzi i znojenje karakteristični za klimaks u koji je, silom prilika, gurnuta. Rezultati štitne žlijezde su dobri, ona je manje nervozna. Nema nikakvih promjena na debelom crijevu, na jetri i u mezenterijumu. Krvna slika joj je odlična, hemoglobin je sada 140, dok je ranije bio samo 90.

– Mnogo se bolje osjećam od kada se hranim zdravo. Stalno su mi u glavi Rankine riječi: „Sve što prija Vašim čulima, prija i lošim ćelijama“. Moji zalogaji sada nisu toliko ukusni, ali čuvaju mi zdravlje – konstatuje Dragana i nastavlja: – Krenula sam i kod psihijatra, trgla sam se od loših misli, ljepše spavam. Pokušavam da živim kao prije nego što sam se razboljela. Onkolog profesor Davorin Radosavljević, kod koga sam nedavno bila na konsultacijama, rekao mi je da nema potrebe da idem na imunoterapije jer sam preživjela, prošlo je 36 mjeseci i rizik je prošao. Izrazio je žaljenje što mi, na početku liječenja, nije predložena biološka terapija na koju sam imala pravo. Ipak, za mene se sve dobro završilo i zato sam zahvalna Ranki, staloženoj, pametnoj, otvorenoj i direktnoj ženi. Ubijeđena sam da mi je njena terapija mnogo pomogla, da mi je produžila život i uticala da se bolest ne vrati. Sada jedva čekam da mi se kontrole sa šest mjeseci prolongiraju na dve godine i da potpuno odahnem. Mislim da ću do kraja života da uzimam Rankine terapije jer su se pokazale kao spas u ovoj mojoj životnoj vrtešci.