Ranka Vladić

EnglishGermanSerbian

Priče koje vraćaju nadu

Danas svi sve obećavaju. Prezasićeni smo obećanjima. Ako bi se sudilo po obećanima, niko nikada ne bi umro od bolesti, sve bi nestajale preko noći – ističe Ranka Vladić, travarka iz Bijeljine, kojoj, kako sama kaže, struka profesora nalaže da radi ono što bi i sama želela da njoj neko čini.

Potpuno sam sigurna u ovo što radim! Radim svoj posao sa puno snage, ljubavi i vere, potpuno iskreno, i znam da rezultati ne smeju izostati. pacijentu ne namećem, već predočavam u čemu se terapija sastoji, a na njemu je da prepozna vrednosti. Ne želim da favorizujem svoju terapiju, jer je mnogo veće zadovoljstvo kada mi se pacijent javi i kaže da smo dostigli cilj. nije važno šta ja govorim o sebi, već šta pacijenti kažu – dodaje naša sagovornica.

Proučavajući kćerkin problem sa hormonima, Ranka je duboko ušla u tajne lekovitog bilja i shvatila suštinu izlečenja. Zna kako se ćeliji može vratiti život, kako se može podstaći zdrava deoba, rast i razmnožavanje, kako upravljati procesima u organizmu. Zato su njeni rezultati i kod malignih oboljenja zavidni.

Kakva je to sreća za mene kada me pozove pacijentkinja i kaže :”Bila sam na kontroli i maligni tumor vidno se smanjio za samo tri meseca vaše terapije”. Tu su i moji pacijenti karcinomom dojke, materice, jajnika, jetre, prostate, pankreasa…konstatuje gospođa Vladić i zaključuje : “Neizmerno je zadovoljstvo kad čujem pacijenta posle pet, šest godina da je dobro, da je, recimo, karcinom materice postao prošlost. u te rezultate i ja i moji pacijenti uložili smo mnogo truda.

Do pre osam i po meseci, sa samo 25 godina, Renata Slijepčević iz Čelinca kod Banja Luke bila je uplašena i zabrinuta za svoje zdravlje. Menstrualni ciklusi bili su neredovni – krvarenja su trajala i po tri nedelje,a ciklus je dobijala i dva puta mesečno.

 

Lekari su konstatovali da se radi o teškom hormonskom poremećaju, jer su prolaktin i progesteron bili jako povišeni, a LH je bio tri puta veći od referentnih vrednosti. Na ultrazvuku utvrđeno je da mi je levi jajnik prilično uvećan. Doktori su me upozorili da bih mogla da imam problema da ostanem u drugom stanju, što sam teško prihvatila. zato sam još tada, pre dve godine, iako nisam bila udata, u dogovoru sa dečkom prestala da koristim zaštitu. razmišljala sam : “Ako mi se desi trudnoća, još bolje”- konstatuje mlada učiteljica.

Godinu i po dana Renata nije uspevala da zatrudni. Sindrom policističnih jajnika ozbiljno je narušavao njeno zdravstvveno stanje, a izražene bubuljice, posledica narušenog hormonskog statusa, pravile su joj veliki estetski problem.

Godinu dana pila sam lekove, i dok sam bila pod lekarskom terapijom, menstrualni ciklus držača sam pod kontrolom. Međutim, čim bih prestala da pijem lekove, problemi su se vraćali. Da bude još gore, doktori su mi otkrili ranicu na grliću materice, koja se vremenom uvećala sa tri na deset milimetara,a dodatni problem pravilo je i prisustvo ešerihije koli.

Nervozna i tužna, Renata nije videla izlaz. Po nagovoru majke pristala je da se proletos obrati za pomoć ranki Vladić, iako je u početku bila vrlo skeptična.

Ranka mi nije ulivala lažnu nadu. Smatrala je da je moje stanje ozbiljno i da ne može tako brzo da se sanira, ali da ću. ako budem uporna, uspeti – doadje Renata.

Pošto je dobila terapiju, odmah je počela da je primenjuje. Na opšte iznenađenje, već posle mesec i po dana od početka terapije, ciklus je izostao.

Zvala sam Ranku i pitala sam je da li da uradim test za trudnoću. Ona je smatrala da je rano, da sumnja da sam trudna i da je to samo početak stabilizacije hormona. “Dobra vest je da nema više produženih krvarenjaĆ, rekla se. Tada su se Renata i Ranka dogovorile da ako ciklus izostane u naredne dve nedelje, Renata, ipak, uradi test za trudnoću.

Bila sam mnogo nestrpljiva, Nisam sačekala poslednji dan da proverim situaciju. Test je potvrdio moje sumnje : bila sam trudna – naglašava gospođa Slijepčević i nastavlja : – Kad sam joj javila srećne vesti, Ranka nije krila da treba biti oprezan kako će se trudnoća razvijati, jer je hormonski status bio veoma poljuljan. Zamolila me je da je redovno obaveštavam o toku trudnoće!

Sa velikim zadovoljstvom Renata nam je pokazala poruku koju je Ranki poslala 19. novembra : ” Draga teta Ranka, javljam vam da smo uspešno prošli šest meseci trudnoće. Danas smo ušli u sedmi!Puno pozdrava od Renate iz Čelinca!

To je Renati, po sopstvenom priznanju, bila jedna od najdražih poruka koje je u životu poslala. Lekari su, u međuvremenu, konstatovali da ranice na grliću materice više nema, kao i da je urinokultura sterilna. Iako još uvek radi, jer se sjajno oseća, Renata uživa u trudnoći i s nestrpljenjem čeka termin za porođaj 19. februara.