Ranka Vladić

EnglishGermanSerbian

Uz čajeve Ranke Vladić 70-godišnji penzioner Mehmed Hukić uspeo da se izbori sa metastazama na bronhijama

Iako se osećam odlično, lakše dišem, pun sam energije i snage, i mene je ovako dobar rezultat iznenadio. Od sreće mogu da potrčim “Draga Ranka, moram da vam se zahvalim što najzad, posle dve godine, normalno dišem. Ne steže me u grudima, mogu sebi da priuštim i određeni napor. Mnogo mi je bolje.”

Ovim rečima Ranki Vladić, čuvenoj travarki iz Bijeljine javio se Mehmed Hukić iz Nemačke gde živi već dve decenije i koji, bez obzira na sjajne rezultate, još uvek pije njenu R terapiju.

Kada čuje ovakve reči, Ranka se posebno obraduje jer je u pitanju onkološki bolesnik. Priznaje da sa posebnom zebnjom i izazovom prihvata rad sa obolelima od najtežih bolesti.

– Za mene su posebne one pobede kada zajedno sa pacijentom uspem da prebrodim bolesti za koje ni sama nisam sigurna da mogu da se pobede: teški oblici kancera, često sa metastazama. U svom 15-godišnjem radu neretko sam se susretala sa ovim oboljenjima i često sam i sama bila iznenađena kada terapija uspe. To je velika sreća. Mislim da se hrabro hvatam u koštac čak i sa kancerom jetre, pankreasa, prostate, pluća. Ističem da je najteže lečiti karcinom pluća, pankreasa, jajnika i melanom! Još kad karcinom, pored pluća metastazira na bronhije, kao što je slučaj kod Mehmeda Hukića, tad to postaje teška bitka u kojoj
pacijent brzo gubi. Na sreću, kod Mehmeda nije tako – kaže gospođa Vladić.

Naime, Mehmedu Hukiću, 70-godišnji penzioneru, u avgustu 2013. dijagnostikovan je karcinom pluća.

Mučio me je uporan kašalj i često sam iskašljavao sukrvičavi ispljuvak. Pored toga, osećao sam bol u grudima, naročito kad kašljem ili duboko dišem. Izgubio sam apetit, gubio na težini. Iskreno, mislio sam da sam zaradio tešku upalu pluća, iako je bio letnji period – ističe naš sagovornik.

Odmah je sa suprugom Jasminom otišao kod lekara. Rendgentski snimak pluća lekarima je pobudio sumnje da se, ipak, radi o ozbiljnijem problemu od upale – da je u pitanju kancer pluća.

– U laboratoriji su mi pregledali iskašljaj da bi utvrdili prisutnost ćelija raka, a bronhoskopijom je uzet komadić tkiva (biopsija) – kaže 70-godišnji penzioner.

Nažalost, crne slutnje su se obistinile i gospodin Hukić je hitno operisan.

– Kada sam čuo od čega bolujem, strah me je, zamalo, oborio s nogu. Pored fizičkih tegoba, psihički sam bio potpuno izmešten iz ležišta – ističe Hukić.

Ipak, postoperativni tok je tekao uredno i naš sagovornik je uspeo da se pribere, sve dok, na redovnoj kontroli u januaru 2014. nije otkriveno da su se pojavile metastaze na bronhijama.

– Opet sam klonuo duhom i da mi nije bilo suprugine podrške, ne znam šta bih radio. Primio sam 12 hemoterapija, koje sam relativno dobro podneo – dodaje Mehmed.

Kad je završio sa terapijama, lekari su konstatovali da se tumor marker smanjio, ali tada još uvek nije bio u referentnim vrednostima. – Supruga je bila uporna da probam i sa Rankinim čajevima, jer je o njenoj terapiji čula mnogo lepih reči od mnogih poznanika i prijatelja – ističe naš sagovornik.

Terapiju Ranke Vladić Hukićje počeo da pije početkom jula 2014.

Posle prva tri meseca ispijanja čajeva, kako kaže, prvi put je uspeo da pređe nekoliko stotina metara, a da se ne zadiše.

– Ne mogu da vam opišem svoju sreću kada sam osetio da mogu normalno da dišem, da imam snage da se krećem. Popeo sam se pešice na drugi sprat i osećao sam se odlično – konstatuje Hukić.

Kada je otišao na kontrolu lekari su bili iznenađeni.

“Tumor marker je, sada, nula! Nije se smanjio pod hemoterapijom, ali sada je nula”, konstatovali su prezadovoljno doktori.

– Nula, ponavljao sam u sebi. Iako se osećam odlično, lakše dišem, pun sam energije i snage, i mene je ovakav rezultat zatekao. Od sreće mogu da potrčim – ushićeno naglašava Mehmed Hukić.

Ipak, Ranka Vladić je i pored odličnih rezultata koje postiže, uvek oprezna.

– Mehmeda ne smatramizlečenim pacijentom. On mora da ostane još na mojoj terapiji jer uvekponavljam – malignitet je malignitet, on nikad ne drema – dodaje Ranka Vladić i konstatuje: – Zato, kad postignem rezultat, pacijenta prevodim na male doze -doze održavanja. Znam da je najteže prošlo i verujem u pozitivan ishod, ali uvek volim da je sve pod mojim budnim okom – tada sam sigurna u uspeh.